Met het initiatief Woensdag Gehaktdag binnen De Week van Ons Eten licht Nederland Vleesland de rol van vlees toe in een duurzaam, betaalbaar én gezond voedingspatroon.
De uitdrukking ‘Woensdag Gehaktdag’ vindt zijn oorsprong in de jaren ’50 en ’60, toen veel mensen op maandag en dinsdag kliekjes aten en op woensdag vers vlees - vaak gehakt - op tafel kwam. Een betaalbare keuze en bovendien een manier om het hele dier te benutten. De gedachte erachter sluit goed aan bij actuele thema’s zoals betaalbaar- en bereikbaarheid, voedselverspilling en circulariteit: gehakt is immers bij uitstek een product dat het mogelijk maakt om ook de overige delen van het dier op een smakelijke manier te verwerken. Die gedachte sluit anno nu naadloos aan bij actuele thema’s als voedselverspilling, vierkantsverwaarding en circulaire voedselproductie. Door deze historische waarde opnieuw te activeren, geeft ‘Woensdag gehaktdag’ de mogelijkheid om het verhaal van vlees te vertellen – vanuit traditie én toekomstgerichtheid.
Met Woensdag Gehaktdag brengen we traditie en toekomst samen. Vlees hoort thuis in een duurzaam voedingspatroon – mits we het goed, eerlijk en bewust produceren én consumeren. Nederland Vleesland wil daar het eerlijke verhaal over vertellen.
ℹ️ Meer weten over De Week van Ons Eten - 4 t/m 11 oktober 2025 en Woensdag Gehaktdag? Kijk dan hier.
Woensdag Gehaktdag - 8 oktober 2025
Gerelateerd
Wellink Lekkerkerk: ‘Ultieme verwaarding'
Als CEO van Wellink in Lekkerkerk leidt Peter Pronk het grootste verwerkingsbedrijf van varkenskoppen in Europa. Een niche? Zeker. Maar vooral een cruciale schakel in een keten die draait om vakmanschap, innovatie en niets verspillen.
Vlees levert essentiële voedingsstoffen
Vlees past in een gezond dieet en kan duurzaam geproduceerd worden. “Voor een gezond voedingspatroon hoef je vlees dus zeker niet weg te laten.” Dat stelt agro-diëtist Irene Prinsen-Bruins.
Vleessector actief betrokken bij klimaatconferentie COP30
Het internationale vleessecretariaat (International Meat Secretariat, IMS) is actief betrokken bij de klimaatconferentie COP30 in Belém, Brazilië.
Lichte daling vleesconsumptie
In 2024 daalde het totale verbruik van vlees en vleeswaren in Nederland licht. Het verbruik kwam uit op 74,4 kilo. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.
Innovatie Award: “AI voor een gezonde krulstaart”
Vion heeft dit jaar de Innovatie Award van de Dutch Pork & Poultry Expo gewonnen met het project ‘AI voor een gezonde krulstaart’.
Duidelijkheid over productnamen
Het Europees Parlement heeft deze week vóór een voorstel gestemd om vleesbenamingen als ‘burger’, ‘steak’ en ‘worst’ voor te behouden aan producten van dierlijke oorsprong.
Verspillingsvrije week 2025
Van 8 t/m 14 september (week 37) is er de Verspillingsvrije Week. Dan gaat een groot aantal partners - waaronder COV - Nederlanders inspireren en activeren om een week lang geen eten weg te gooien.