Nederlandse Voedselstrategie
Voedselzekerheid is cruciaal, nationaal en internationaal. Het belang van voedselproductie groeit door toenemende wereldbevolking en vraag naar hoogwaardige eiwitten.
Goede voeding helpt bij een goede gezondheid. Een maatstaf zijn de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het komt neer op gevarieerd en gematigd eten (voldoende bewegen), voldoende groente en fruit, maar zeker ook met vlees. Vlees heeft een hoge voedingswaarde, bevat veel nuttige bouwstoffen voor het lichaam past gewoon goed in een gezond en gevarieerd eetpatroon.
Vlees bevat waardevolle stoffen voor het functioneren van het menselijk lichaam, als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. De voedingsstoffen hebben allemaal een rol en betekenis voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Bouwstoffen in vlees zijn vitamines B1, B6 en B12, vitamine D, ijzer, zink, eiwitten en vetten.

Vlees in een gezond dieet
Een gezond dieet staat aan de basis van een gezond leven. Het draait allemaal om de juiste balans tussen de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Die balans is voor iedereen verschillend. Zo eet een kind van 2 jaar natuurlijk een stuk minder dan een bodybuilder. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum biedt handige richtlijnen voor een gebalanceerd dieet.
De aanbevolen eiwitconsumptie verschilt per persoon, de aanbevolen minimale dagelijkse hoeveelheid eiwit wordt berekend door de volgende som:
Voedingswaarden in cijfers (NEVO)
Dé wetenschappelijke bron met de meest uitgebreide en betrouwbare data is de Nederlandse Voedingswaarde tabel (NEVO), die onder auspiciën van het RIVM tot stand is gebracht. In de NEVO-tabel vind je de uitsplitsing op productniveau met de diverse bouwstoffen voor bijvoorbeeld varkensvlees, voor rundvlees en voor kalfsvlees. Dit is verder opgesplitst in bereid en onbereid (rauw) en ingedeeld in minder of meer dan 5 gram vet per 100 gram product.
Tijdens het Meat Café Jongerendebat, georganiseerd door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), debatteerden jongeren samen met vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, overheid/politiek en ngo’s over vleesconsumptie, framing en beïnvloeding
Een nieuw peer-reviewed onderzoek, gepubliceerd in Meat & Muscle Biology, stelt kritische vragen bij de huidige oproepen om vlees en andere dierlijke producten drastisch te verminderen in wereldwijde diëten. Het onderzoek waarschuwt dat top-down benaderingen
Een gezond dieet lijkt vaak te draaien om cijfers: calorieën, eiwitten, vetten. Maar voeding is veel meer dan dat. Eten raakt aan cultuur, tradities en persoonlijke voorkeuren.
Steeds meer mensen kiezen (gedeeltelijk) voor een plantaardig dieet, vanuit de wens om duurzamer en gezonder te eten. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je volledig overstapt?