Nederlandse Voedselstrategie
Voedselzekerheid is cruciaal, nationaal en internationaal. Het belang van voedselproductie groeit door toenemende wereldbevolking en vraag naar hoogwaardige eiwitten.
Eiwit is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks dieet. We halen eiwit uit plantaardige- en dierlijke producten. Dierlijke eiwitten hebben een hogere eiwitkwaliteit dan plantaardige eiwitten; je hoeft er minder van te eten. De overheid beoogt – ter bevordering van de volksgezondheid en het milieu – een verschuiving naar meer plantaardige eiwitten: de eiwittransitie.

Het draait om balans
In de gedachtenvorming over de eiwittransitie wordt vaak voorbijgegaan aan een belangrijk aspect: de hogere kwaliteit van dierlijke eiwitten is niet één op één te vervangen door eenzelfde hoeveelheid aan plantaardige eiwitten. De vleessector spreekt daarom liever van eiwitbalans: de juiste balans tussen productie en consumptie van verschillende eiwitbronnen Bron: NICE Voedingsinformatiecentrum). De opinie van de vlees- en zuivelsector is dat een vooruitstrevende, haalbare en gezonde balans moet worden gezocht tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen.
Dit is eiwit
Eiwit is een voedingsstof die ons lichaam energie (calorieën) en aminozuren levert. Het is daarom een voedzaam en onmisbaar onderdeel in ons dagelijks dieet. Eiwit bevat zo’n 22 soorten aminozuren, waarvan 9 essentiële, die je zelf niet aanmaakt en dus via voeding moet binnenkrijgen. Dierlijke eiwitten hebben een hogere eiwitkwaliteit dan plantaardige (NICE Voedingsinformatiecentrum).
De hogere kwaliteit van dierlijke eiwitten is niet één op één te vervangen door eenzelfde hoeveelheid aan plantaardige eiwitten te eten. De vlees- en zuivelketen vragen er aandacht voor dat verschuiving van eiwitbronnen van dierlijk naar meer plantaardig gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid:
Markt
Er is wereldwijd veel vraag naar hoogwaardig eiwit. De Nederlandse vleesketen wil internationaal onderscheidend zijn door zich in te zetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Gericht op efficiënte ketens en het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Klimaat & Milieu
De impact op milieu en klimaat is – zoals voor alle sectoren – een groot aandachtspunt. De mens heeft invloed op het milieu en het klimaat door de uitstoot van broeikasgassen. De vleesketens benadrukken dat het hierbij belangrijk is de diverse onderliggende thema’s integraal te benaderen op basis van (wetenschappelijke) feiten.
Een nieuw peer-reviewed onderzoek, gepubliceerd in Meat & Muscle Biology, stelt kritische vragen bij de huidige oproepen om vlees en andere dierlijke producten drastisch te verminderen in wereldwijde diëten. Het onderzoek waarschuwt dat top-down benaderingen
Steeds meer mensen kiezen (gedeeltelijk) voor een plantaardig dieet, vanuit de wens om duurzamer en gezonder te eten. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je volledig overstapt?
Vleesvervangers worden vaak als duurzamer gezien dan vlees, maar de werkelijkheid is complexer. "Je moet naar een dier kijken als onderdeel van een systeem, niet alleen als een uitstoter van methaan," aldus Jacques de Groot, projectmanager kwaliteitszorg bij