Controle

In de Nederlandse vee- en vleessector voeren inspecteurs op veel plaatsen controles uit. Daarnaast zijn er landencontroles en audits voor de export naar derde landen. In vrijwel geen enkele (andere) branche zijn kwaliteitscontrolesystemen en standaarden zo grootschalig ingevoerd. Veel controles worden uit voorzorg gedaan om de voedselveiligheid te garanderen.

De kwaliteitssystemen maken de keten transparant en controleerbaar. Zo tonen VleesNL ondernemingen aan dat ze verantwoord en betrouwbaar werken aan hoogwaardige voedingsmiddelen. Alle systemen zijn gebaseerd op Nederlandse en EU-wetgeving. Verder zijn in Nederland veel kwaliteitssystemen ingevoerd die boven de wet gaan/ strikter zijn dan de wet. Hiermee is Nederland koploper in de wereld.

Systemen en standaarden

Bij VleesNL aangesloten ondernemingen voldoen aan vele nationale en internationale systemen, standaarden en keurmerken. Zo waarborgen ze hun kwaliteit en hun (internationale) handelspositie.

Hieronder een (kort) overzicht van deze kwaliteitssystemen, begrippen en standaarden.

Retail standard voor voedselsystemen

  • BRC – British Retail Consortium
  • FSSC 22000
  • IFS – International Food standard

Hygiëne en voedselveiligheid

  • HACCP - Hazard Analysis Critical Control Points
  • HALAL - certificering
  • GHP/GMP Goede Hygiëne Praktijken
  • GFSI - Global Food Safety Initiative
  • GMP - Good Manufacturing Practice
  • ISO - International Organization for Standardization
  • SKAL - biologisch certificering

Dieren, transport en diervoeding

  • HVQ – HOLLAND Varken Quality
  • QLT – Quality Livestock Transport
  • Q&S - Qualität & Sicherheit
  • KVS Kalfvolgsysteem
  • I&R - Identificatie en Registratie
  • GTSKV - Garantiesysteem Tracering SKV Vleeskalveren
  • GMP plus Good Manufacturing Practice - veevoer
  • Secure Feed
  • MKS - Monitoring kritische stoffen
  • SKV - Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector

VKI

Als een dier of een groep dieren 'ter slacht wordt aangeboden', moet de veehouder een VKI-verklaring (voedselketeninformatie) opstellen. Voorafgaand aan het transport geeft de veehouder met deze VKI-informatie aan van welk bedrijf de dieren komen, welke dierenarts ze heeft behandeld en waarmee. De veehouder geeft zo informatie over de gezondheidsstatus van de dieren.
Voor de slachterij als vleesverwerkend bedrijf is deze informatie essentieel om de dieren te kunnen accepteren, te verwerken en verder in de keten garanties te kunnen geven met betrekking tot voedselveiligheid.

 

Holland Varken Quality

Holland Varken Quality is een nieuw ketenkwaliteitssysteem dat is ontwikkeld om duurzaamheid en transparantie binnen de varkensvleesketen te bevorderen. Vanaf 2025 is het de vervanger van het Integrale Keten Beheersingssysteem (IKB). Het nieuwe systeem maakt de hogere productie-eisen, kwaliteitsstandaarden en prestaties van de Nederlandse varkenshouderij zichtbaar. In duurzaamheid, circulariteit, kwaliteit, dierenwelzijn en in voedselveiligheid.

Daarbij versterkt het de marktpositie van Nederlands varkensvlees ten opzichte van andere landen. Holland Varken Quality biedt een uniforme en betrouwbare basis voor de hele varkensvleesketen. Het kwaliteitssysteem zorgt voor consistente productieprocessen, hogere voedselveiligheid, en betere naleving van dierenwelzijns- en milieustandaarden.

Downloads

Nieuws

Illegale slachters zijn geen slachterijen

De NVWA berichte op 6 en 7 juni dat er is ingegrepen op 2 boerderijen waar illegaal dieren worden geslacht. De COV is blij met het goede werk van NVWA en politie om deze gevaarlijke praktijken te stoppen. Deze illegale slachtplaatsen kunnen echter geen

13 juni 2025