Keten

Thema’s als kwaliteit, veiligheid, dierenwelzijn en duurzaamheid zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen de hele vleesketen. Van veehouder tot het eindproduct in de winkel: iedere schakel draagt bij aan het waarborgen van veiligheid en kwaliteit.

Bij VleesNL nemen aangesloten bedrijven hun verantwoordelijkheid door zelf correct te handelen en anderen binnen de keten hierop aan te spreken. Veehouders zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van hun dieren, terwijl supermarkten toezien op een juiste opslag en verkoop van de producten. Uiteindelijk is het aan de consument om vlees op een correcte manier te bewaren en te bereiden. 

Diergezondheid en welzijn

Gezonde dieren zijn essentieel voor maatschappelijke acceptatie van de dierhouderij en daarmee voor verantwoord en veilig vlees. Diergezondheidszorg en -bestrijding van dierziekten hebben een hoge prioriteit voor VleesNL.

Het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van dieren vraagt om voeding, huisvesting en verzorging die aansluiten bij hun natuurlijke behoeftes. Dit is niet alleen in het belang van het dier, maar ook van de veehouder en de vleesproducent: het vormt de basis voor kwalitatief hoogwaardig vlees. Binnen het ketenproces is het van belang dat eisen rondom dierenwelzijn niet conflicteren met bijvoorbeeld milieudoelstellingen

Markt & Maatschappij

Nederlandse vleesproducenten opereren in een dynamische en kritische omgeving. Zowel de markt als de maatschappij stellen hoge eisen aan de zorg voor dieren en het milieu. Voor VleesNL zijn de relaties binnen de keten, van veehouderij tot supermarkt, dan ook van groot belang. Om te zorgen voor een verantwoorde balans tussen de belangen van dier, consument en onderneming, is VleesNL voortdurend in gesprek met ketenpartners, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. VleesNL-leden en hun leveranciers werken continu aan het optimaliseren van diergezondheid en dierenwelzijn, met een integrale ketenbenadering als uitgangspunt.

Hier komen links

Downloads

Nieuws

De toekomst spreekt tijdens Meat Café Jongerendebat

Tijdens het Meat Café Jongerendebat, georganiseerd door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), debatteerden jongeren samen met vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, overheid/politiek en ngo’s over vleesconsumptie, framing en beïnvloeding

20 november 2025

Nederland Vleesland bij Ontmoet de Boer-markt

De Ontmoet de Boer-markt op het Eemplein in Amersfoort, onderdeel van De Week van Ons Eten en georganiseerd in samenwerking met Agractie, trok op zaterdag 11 oktober ruim duizend bezoekers.

15 oktober 2025

De Week van Ons Eten - 4 t/m 11 oktober 2025

Van 4 tot en met 11 oktober 2025 vindt De Week van Ons Eten plaats, een landelijk initiatief waarin de waarde en herkomst van ons voedsel centraal staan. Vanuit de vleessector krijgt woensdag 8 oktober extra aandacht met Woensdag Gehaktdag.

10 september 2025

Houben: “Waardering voor voedselproducenten”

Sinds 1 april is Manon Houben voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) én de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV). In een uitgebreid interview met vakplatform Varkens.nl deelt zij haar visie op de uitdagingen en

13 augustus 2025