Keuren & Toezicht

De veiligheid en kwaliteit van vlees en vleesproducten wordt door de hele keten gewaarborgd. Veehouders zijn verantwoordelijk voor de gezondheidsstatus van hun dieren. Slachterijen en andere vleesverwerkende bedrijven zijn dat voor de voedselveiligheid en kwaliteit tijdens het hele slachtproces en de verdere verwerking. De supermarkt is verantwoordelijk voor een juist opslag en verkoop van het product. De consument voor de juiste behandeling en bereiding van het vlees.

Van alle voedingssectoren kent de vleessector de meest strenge controleprocedures. Wettelijk verplichte keuringskosten rekent de overheid door aan het bedrijfsleven. Nederlandse vleesbedrijven betalen zodoende jaarlijks tussen de € 80 en 90 miljoen aan de NVWA.

Toezicht

De NVWA houdt toezicht op alle onderdelen van het productieproces. De NVWA dierenartsen, toezichthouders en keurmeester zijn permanent aanwezig. De dierenartsen controleren ieder dier voor de slacht (Ante Mortem, AM-keuring). Zonder een levende keuring mag een dier niet worden geslacht. De keurmeesters (officiële medewerkers toezicht, OMT) voerden aan het eind van de slachtlijn de geslachte keuring uit. Dat is de Post-Mortem, PM-keuring, waarna het karkas een goedkeuringsstempel krijgt. De NVWA- toezichthouders controlerencontinue de processen.

Op  de 20 VleesNL-slachterijen voeren zij per jaar ruim 30.000 controles uit op voedselveiligheid. Dat zijn er per bedrijf zo’n 30 per week. Zie hier de NVWA-inspectieresultaten. De kosten hiervoor worden volledig geretribueerd aan de sector, zodoende betalen de twintig VleesNl-bedrijven zo’n €100 mln. voor het NVWA-toezicht.

Goede samenwerking met de toezichthouders is essentieel. De vleessector zet zich in om met nieuwe intelligente camera’s, het toepassen van AI en het gebruik van data uit de keten de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid naar nog hoger niveau te krijgen, waardoor het toezicht van de NVWA daarop kan worden aangepast.

Alles voor kwaliteit

Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij de leden van VleesNL. De kwaliteitszorg is gefocust op hygiëne, onderzoek en vakmanschap. Bij de vleesproductie is vooral EU-regelgeving bepalend, die verwerkt is in Nederlandse regelgeving.

Downloads

Nieuws

Illegale slachters zijn geen slachterijen

De NVWA berichte op 6 en 7 juni dat er is ingegrepen op 2 boerderijen waar illegaal dieren worden geslacht. De COV is blij met het goede werk van NVWA en politie om deze gevaarlijke praktijken te stoppen. Deze illegale slachtplaatsen kunnen echter geen

13 juni 2025