Toezicht
De NVWA houdt toezicht op alle onderdelen van het productieproces. De NVWA dierenartsen, toezichthouders en keurmeester zijn permanent aanwezig. De dierenartsen controleren ieder dier voor de slacht (Ante Mortem, AM-keuring). Zonder een levende keuring mag een dier niet worden geslacht. De keurmeesters (officiële medewerkers toezicht, OMT) voerden aan het eind van de slachtlijn de geslachte keuring uit. Dat is de Post-Mortem, PM-keuring, waarna het karkas een goedkeuringsstempel krijgt. De NVWA- toezichthouders controlerencontinue de processen.
Op de 20 VleesNL-slachterijen voeren zij per jaar ruim 30.000 controles uit op voedselveiligheid. Dat zijn er per bedrijf zo’n 30 per week. Zie hier de NVWA-inspectieresultaten. De kosten hiervoor worden volledig geretribueerd aan de sector, zodoende betalen de twintig VleesNl-bedrijven zo’n €100 mln. voor het NVWA-toezicht.
Goede samenwerking met de toezichthouders is essentieel. De vleessector zet zich in om met nieuwe intelligente camera’s, het toepassen van AI en het gebruik van data uit de keten de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid naar nog hoger niveau te krijgen, waardoor het toezicht van de NVWA daarop kan worden aangepast.