Arbocatalogus

Het werk in slachterijen en vleesverwerkende bedrijven vindt vanwege de zorg voor hygiëne en voedselveiligheid veelal plaats in een gekoelde omgeving. Daarnaast zijn sommige werkzaamheden fysiek zwaar en wordt er veel met machines en messen gewerkt. Deze omstandigheden brengen specifieke risico’s met zich mee voor medewerkers.

VleesNL werkt samen met vakbonden aan gezonde en veilige werkomstandigheden, zodat medewerkers hun werk veilig en verantwoord kunnen uitvoeren.

Arbocatalogus

Door risico’s tijdig te onderkennen en beheersmaatregelen te treffen, kunnen ongelukken en letsel worden voorkomen. Samen met vakbonden heeft VleesNL een Arbocatalogus ontwikkeld. Hierin staan afspraken en oplossingen waarmee bedrijven voldoen aan wettelijke voorschriften voor veilig en gezond werken. De Arbocatalogus is een praktische handleiding met ‘best practices’ en richtlijnen voor onder meer machineveiligheid, mesveiligheid en fysieke belasting.

Thema’s in de Arbocatalogus vlees zijn onder andere:

  • Fysieke belasting
  • Machineveiligheid
  • Mesveiligheid

Meer informatie is te vinden op www.arbocatalogus-vlees.nl 

Branche-RI&E
Werkgevers zijn wettelijk verplicht alle arbeidsrisico’s te inventariseren en evalueren via een RI&E. Deze moet schriftelijk, duidelijk en controleerbaar zijn. Op basis hiervan stelt de werkgever een plan van aanpak op. Zonder RI&E ontbreekt inzicht in arborisico’s en een structurele aanpak. Een actuele RI&E is cruciaal bij inspecties en aansprakelijkheidszaken. VleesNL heeft samen met de vakbonden een gratis digitaal RI&E-instrument ontwikkeld, volledig afgestemd op de sector.

Zie voor meer informatie: www.vleeswerkt.nl  

Video

Werken in de vleessector 

Downloads

Standpunten

Nieuws