Veilig
Voedselveiligheid is voor de Nederlandse vleessector van het grootste belang. Van boerderij tot aan de winkel, het hele proces wordt goed bewaakt en gecontroleerd. Zo bieden de bedrijven waarborgen dat de consument in binnen- en buitenland kan vertrouwen op verantwoord geproduceerd Nederlands vlees. Het waarborgen van kwaliteit en veiligheid wordt voortdurend verder ontwikkeld in systemen en werkwijzen. De vleessector doet dat in nauwe samenwerking met de ketenpartners: de leveranciers en afnemers. Vaak ook in dialoog met overheden, stakeholders en maatschappelijke organisaties.
Met moderne middelen blijft de kwaliteit en de veiligheid op hoog niveau. Dat geldt voor de hele keten: van veevoer, de gezondheid en welzijn van het dier tot aan de kwaliteit en de hoge voedzaamheid van vlees- en vleesproducten. Zo blijven Nederlandse vleesproducenten internationaal toonaangevend.

Samenwerking
VleesNL zet zich in voor maatregelen om bedrijfsprocessen te optimaliseren en de kwaliteit en de voedselveiligheid te helpen garanderen. Denk aan een integriteitsmodule, het opstellen van leveringsvoorwaarden en een centrale database met monsternames van vleesproducten. Dit stimuleert de samenwerking binnen en tussen bedrijven, samenwerking in de keten en in wisselwerking met de samenleving.
Verantwoord
Herkomstzekerheid en voedselveiligheid zijn voor de Nederlandse vleesindustrie van het grootste belang. Het hele productieproces, van boerderij tot aan de winkel, wordt goed bewaakt en gecontroleerd. Zo bieden de bedrijven waarborgen dat de consument in binnen- en buitenland kan vertrouwen op verantwoord geproduceerd Nederlands vlees.

Kwaliteitsystemen
Aanvullend op de wet- en regelgeving van de overheid neemt het bedrijfsleven haar eigen verantwoordelijkheid door het werken met kwaliteitssystemen. Denk aan systemen als SKV en, maar ook HACCP, ISO en GMP, waarbij de borging van veilig geproduceerd voedsel een belangrijke rol speelt. De controle op deze en andere kwaliteitssystemen gebeurt door onafhankelijke, certificerende instanties.
Controle op naleving van de wet- en regelgeving is in Nederland een verantwoordelijkheid van de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De NVWA staat onder toezicht van de EU, via het Health and Food Audits and Analysis Directoraat (HFAA in Ierland). Verder heeft de EU een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA in Parma), gericht op wetenschappelijk advies. Health and Food Audits and Analysis - Food Safety - European Commission
