Markt

De bedrijven die aangesloten zijn bij VleesNL leveren hoogwaardig en voedzaam vlees en vleesproducten voor de Nederlandse thuismarkt, de EU-markt en aan landen buiten Europa. De sector speelt een cruciale rol in de internationale voedselvoorziening, biedt in Nederland werkgelegenheid en levert een positieve bijdrage aan het Bruto Nationaal Product (BNP) van Nederland.

Internationale markttoegang is essentieel voor een efficiënte benutting van het hele dier en het voorkomen van verspilling. Vleesdelen die in Europa minder populair zijn, vinden elders juist veel aftrek. Ongeveer 1/3 van de totale Nederlandse vleesproductie is bestemd voor binnenlands gebruik. Ongeveer 3/4 van de productie wordt geconsumeerd binnen de EU. Uiteindelijk vindt ongeveer 22% van het geproduceerde vlees en de bijproducten een weg naar  ruim 100 landen wereldwijd.

 

Thuismarkt

Door de nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid beschikt de Nederlandse vee- en vleessector over een sterke kennisinfrastructuur. Samenwerking met onder meer Wageningen Universiteit (WUR) zorgt ervoor dat de sector internationaal concurrerend en vooruitstrevend is, met specifieke aandacht voor dierenwelzijn en duurzaamheid. De sector promoot wereldwijd de hoge Nederlandse standaarden, die in samenwerking met leden en kennispartners zijn ontwikkeld.

Internationaal

De Nederlandse vleessector is sterk internationaal georiënteerd. Veel bij VleesNL aangesloten bedrijven zijn actief in Europese en internationale samenwerkingsverbanden. VleesNL werkt samen met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedsel en Natuur (LVVN) en landbouwattachés in diverse landen om nieuwe markten te openen, te ontwikkelen en te behouden.

 

Video

COV Meat Café 2024

Het Meat Café 2024: een pittige dialoog over de vleessector.

Interview

Wellink Lekkerkerk: ‘Ultieme verwaarding'

Als CEO van Wellink in Lekkerkerk leidt Peter Pronk het grootste

Downloads

Standpunten

Nieuws

Eerste certificaat Holland Varken uitgereikt

Vrijdag 24 oktober is het eerste certificaat van het nieuwe ketenkwaliteitssysteem Holland Varken Quality officieel uitgereikt aan het bedrijf van Cees en Jeanette van den Broek in Oud Gastel.

27 oktober 2025

Lichte daling vleesconsumptie

In 2024 daalde het totale verbruik van vlees en vleeswaren in Nederland licht. Het verbruik kwam uit op 74,4 kilo. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.

22 oktober 2025

Duidelijkheid over productnamen

Het Europees Parlement heeft deze week vóór een voorstel gestemd om vleesbenamingen als ‘burger’, ‘steak’ en ‘worst’ voor te behouden aan producten van dierlijke oorsprong.

10 oktober 2025

Wetenschappers: risico’s bij radicale dieetaanpassingen

Een nieuw peer-reviewed onderzoek, gepubliceerd in Meat & Muscle Biology, stelt kritische vragen bij de huidige oproepen om vlees en andere dierlijke producten drastisch te verminderen in wereldwijde diëten. Het onderzoek waarschuwt dat top-down benaderingen

03 oktober 2025